tisdag 16 mars 2010

Broccolipaj

Här kommer ett recept på en vegetarisk paj med broccoli, soltorkade tomater och fetaost. Jag rekommenderar att använda sig av färsk broccoli som man förväller i någon minut. Om man använder fryst broccoli så blir den väldigt mjuk och pajen kan bli vattnig. Jag skriver orginalreceptet, men när jag gör pajer så brukar jag bara använda fullkornsdinkelmjöl i pajskalet.

Broccolipaj
5-6 portioner

Pajdeg:
75 g margarin eller smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk vatten

Fyllning:
500 g broccoli (ca 2 färska buketter)
1 liten burk soltorkade tomater (eller så mycket man själv vill)
ca 150 g fetaost
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl grekisk yoghurt
lite olja från tomaterna
salt, peppar
1 dl riven ost

Gör så här: Mixa ihop pajdegen, tryck ut den i en form och ställ i kylen minst 30 minuter. Förgrädda sedan i 225 grader i ca 5 minuter. Skär broccolibuketterna i mindre bitar och förväll i lättsaltat vatten i någon minut. Hacka tomaterna och fetaosten. Lägg broccolin, tomaterna och fetaosten i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, yoghurt, olja, salt och peppar och slå det över pajen. Strö över riven ost. Grädda i 225 grader i ca 45 minuter eller tills den stelnat och fått färg.

För vissa formar är 4 ägg och 4 dl mjölk lite för mycket. Är formen ganska låg räcker 3 av varje, men man får prova sig fram. Lycka till och smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar