tisdag 20 april 2010

Chokladtårta

Ugn: 180 grader

Till tårtbottnarna:
175 g smält smör
1 1/4 dl vegetabilisk olja
3 dl kallt vatten
400 g vetemjöl
250 g strösocker
100 g brunt farinsocker
50 g kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 1/2 dl gräddfil
3 ägg
1 msk vaniljsocker

TIll glasyren:
175 g mörk choklad
250 g smör, rumstempererad (ej smält)
275 g florsocker
1 msk vaniljsocker

Häll det smälta och avsvalnande smöret i en stor skål tillsammans med olja och vatten. Rör samman. Blanda ner vetemjöl, socker, farinsocker, kakao, bakpulver och bikarbonat, rör om. Blanda sedan i gräddfil, ägg, vaniljsocker. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i två kakformar (ca 20 cm i diametern), som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i 50-55 min tills det börjar lossna från kanterna, men fortfarande är ganska mjuk i mitten. Låt svalna helt över galler (viktigt, annars tar det längre tid för glasyren att stelna!)

Glasyren:
Smält chokladen. Rör samman smöret (ej smält) med florsocker så att glasyren blir jämn. Tillsätt vaniljsocker och den smälta avsvalnande chokladen, och rör till en jämn smet. Lägg sen 1/3 av glasyren mellan tårtbottnarna, och bred resten över kakan och på sidorna.

TIPS!!
För mig tar det bara 25-30 min att grädda tårtbottnarna, så ha koll på kakan första gången du gör den så att den inte blir torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar